Keresés

Online jegyvásárlás

Hőségriadók és nyári vendégforgalom a fővárosi fürdőkben

2024-09-27

A Budapest Gyógyfürdői Zrt. ezen a nyáron is eredményesen zárta a szezont, vendégforgalomban és bevételben is növekedést ért el a tavalyi nyárhoz képest. A turizmus világnapja alkalmából – az árvízi veszélyen túljutva – az extrém forró nyár tapasztalatait is összegeztük.

Budapest kedvező adottságainak köszönhetően a fővárosban élők számos strand és fürdő közül választhatnak, ahol a hőségben hűsölni lehet, a medencék mellett a strandok parkos területei is enyhítik a napközbeni forróságot, a százéves fák árnya alatt pedig több fokkal hűvösebb a levegő a belvároshoz képest. Társaságunk fürdőinek többsége bel- és kültéri medencékkel is rendelkezik, így egész évben nyitva tartanak, a máig legnépszerűbb Palatinus strandfürdő, a Csillaghegyi, a Paskál és a Pesterzsébeti fürdők nyáron tehát strandként is üzemelnek. Kedvelt a csak a nyári szezonban kinyitó Római és a Pünkösdfürdői strand is.

A június-augusztus hónapokban a vendégforgalom meghaladta az 1,3 millió főt, összességében így a múlt évhez hasonlóan alakult. A nyár három hónapjának bevétele 1,1 milliárd forint növekedést mutatott, és elérte a 8,9 milliárd forintot. A vendégek összetételét tekintve tárasáságunk négy történelmi fürdőit továbbra is döntően külföldiek látogatják – átlagosan 80%-20% arányban. A nemzetközi megoszlás kis mértékben változott, a legtöbb vendég Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból, Spanyolországból és Olaszországból érkezett eddig 2024-ben. Fürdőink, uszodáink, strandjaink változatlanul népszerűek a hazai vendégek körében is. Bérletes vendégeink száma 2600 felett van. Ebben az évben 11 ezer feletti számban váltottak Zsigmondy Klubkártyát, így összességében több, mint 21 ezer hazai fürdőző él a rendkívül kedvezményes konstrukcióval a történelmi fürdőkben.

Ezen a nyáron június második felében berobbant az igazi nyár és a kánikula, a múlt évhez képest jóval korábban indult a strandszezon. Jól mutatta ezt fürdőink júniusi forgalma, idén már nyár elején sokan keresték fel strandjainkat – az egy héttel kitolódott tanév ellenére is. A szezon sok hőségriadós napot hozott, lényegesen többet, mint tavaly, és ezek hosszabban elnyúló időszakot jelentettek. A kánikula a nyár végén túl is itt maradt, még szeptemberre is áthúzódva. A minden eddiginél hosszabb, forró nyár kapcsán új jelenség is tapasztalható volt: a kitartó hőségben a vendégeknek a strandra sem volt kedvük elindulni.

Turizmus világnapja szeptember 27. az ENSZ Turisztikai Világszervezete kezdeményezése alapján. Ilyenkor a turisták és a turisztikai szektorban dolgozók együtt ünnepelnek, a világnapon szokás, hogy a turisztikai ágazatban tevékenykedők ajándékkal lepik meg az utazókat. Társaságunk is minden évben különleges élményt a fürdővendégek részére. Ez évben a Széchenyi fürdő medencéiből a Brass Dance játékát élvezhetik a fürdőzők, 14 és 17 órai kezdettel a világon mindenki számára érthető módon, a zene nyelvén.