Keresés

Online jegyvásárlás

Megúszták az árvizet fürdőink

2024-09-30

A Dunához közeli fürdőinkben alaposan felkészültünk a szeptemberi árvíz fogadására. A nyolc méter feletti vízszint okozott ugyan nehézségeket az üzemeltetésben, mindez a vendégterekben azonban alig volt észrevehető. Csak a margitszigeti Palatinus fürdő nem tarthatott nyitva az árvízveszély és a Margit-sziget lezárása miatt. A sziget egyelőre nem látogatható, így addig a Pala sem tud vendégeket fogadni.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. időben megtette a szükséges intézkedéseket a dunai árhullámban érintett – Gellért, Rudas, Rác, Király és Lukács – fürdői megvédésére. Árvízi védekezésünk összeségében eredményes volt, elsősorban az alagsori, gépészeti terekben jelentkeztek problémák, és bár keletkeztek károk is, értékeinket meg tudtuk óvni legyen szó az épületekről, gépekről vagy akár a Palatinus immár százéves hullámgépéről. Köszönhető volt ez társaságunk munkatársainak és annak a sok segítségnek, amit a Fővárosi Csatornázási Művektől (FCSM) kaptunk az elmúlt napokban.

  • A Palatinus fürdő területén éjjel-nappal ügyeletet tartva figyeltük buzgárok esetleges kialakulását, illetve a kutak, a dunai kifolyók gátjainak és a medencék állapotát. A fürdőkben és a központban dolgozó kollégáink bevonásával mintegy négyezer homokzsákot készítettünk össze, a kritikus helyeken kisebb gátakat építettünk.
  • A Lukács fürdő számára ezúttal is a Malom-tó megemelkedett vízszintje és az onnan érkező nagy mennyiségű víz elvezetése okozott gondot. A fürdő alagsori gépházaiban megjelent vizet folyamatos szivattyúzással lehetett kezelni.
  • A Gellért fürdő alatti táróban a források szintje is megemelkedett, megelőzésként a gépház felé ezért homokzsákgát készült.
  • A Rudas fürdőben a medencék vizének napi ürítését a csatornarendszer fokozatos terhelésével végezték el, a Duna közvetlen közelsége ellenére a gépházak jól bírták a terhelést, kevés víz került csak be a gépészeti térbe.
  • A Rác fürdő forrásának szintje árhullámok idején mindig megemelkedik, most is így történt, a törökök már az építéskor olyan megoldással alakították ki a fürdőteret, hogy ez most sem jelentett komoly veszélyt.
  • A Király fürdő a budai oldal egyik legmélyebb pontján található, így itt jelentősebb vízmennyiség elvezetését kellett megoldanunk.

Az FCSM szakembereire mindenkor számíthattunk az árvízi védekezés során. Az előkészítéskor homokot és homokzsákokat biztosítottak a védekezéshez, és a helyszínen tanácsokkal vagy akár eszközökkel is ellátták kollégáinkat. A Margit-szigeten általuk épített homokzsákgát a fürdő és a kutak területének is védelmet jelentett. A fürdők vízelvezető aknáit lezárták, ha kellett búvárokat is bevetve. A Lukács fürdő udvarán és a Király fürdőben azonnali beavatkozással kollégáinkkal közösen sikerült a havariahelyzetet elkerülni.

Az árhullám levonulásával az FCSM gondoskodott a homokzsákgátak elbontásáról és az elszállításról is. Így – ahol csak lehet – már megkezdtük a helyreállítást, a vízzel elöntött területek tisztítását, fertőtlenítését, a gépek, eszközök visszahelyezését, a vegyszerek visszaszállítását.

 

A Budapest családnak köszönet ezúton is a támogatásért ezekben a kritikus időkben!